VISUELL FASILITERING

Hvorfor visuell fasilitering

Har dere møter eller workshops som trenger dokumentasjon? Jobber dere med kompliserte produkter, tjenester eller problemstillinger det er utfordrende å beskrive med ord på en lettfattelig måte? Eller skulle du ønske at du selv raskt kunne forklare noe ved å tegne i møter eller når du holder presentasjoner? Engasjert Byrå tilbyr visuell fasilitering som prosessverktøy, og vi holder også kurs som setter deg i stand til å bruke verktøyet selv.

Visuell fasilitering er et internasjonalt anerkjent kommunikasjons- og prosessverktøy. Det er en metode hvor vi kombinerer håndtegnede symboler, figurer og tekst for å gi overblikk og struktur. Vi bruker tegninger og korte tekster som huskeknagger, som forenkler og viser retning. Noen ganger bruker vi ferdige maler, andre ganger tegner vi underveis.

Hvorfor er det lønnsomt å tegne og visualisere?

 • Når vi tegner husker vi bedre
  Forskning viser at visuell fasilitering stimulerer begge hjernehalvdeler, det betyr at når vi tegner og skriver samtidig, er det større sjanse for at budskapet blir husket 🙂
 • Tegning involverer og engasjerer
  60 % av oss blir mer engasjert av visuelle bilder enn av kun tekst. Når vi tegner er det lettere for alle å delta og holde konsentrasjonen og få eierskap til det som blir sagt. Det stimulerer til kreativitet og vi blir inspirert til å komme opp med nye ideer.
 • Visualisering gir bedre overblikk og forståelse
  Referat fra dagens møte som en tegning gir et annet overblikk enn A4-side med tettskrevet tekst. Den nye strategien, kundereisen eller kompliserte tekniske løsninger blir konkretisert og tydeliggjort. Bruk av enkle symboler og figurer som tydeliggjør budskapet kan forenkle kommunikasjon på tvers av kompetansenivå, også internasjonalt.

ALLE kan tegne!
Målet med å kunne visuell fasilitering selv er ikke å tegne "fint" men å lære seg enkle teknikker og finne de figurene DU trenger for å kunne formidle det du jobber med i det daglige.


Engasjert Byrås tjenester innen visuell fasilitering:

 1. Forhåndslagede illustrasjoner
  Vi lager ferdige illustrasjoner (maler) i forkant til workshops, basert på brief og behov. Disse brukes som visuelle hjelpemidler og ramme for prosessen og som pedagogisk verktøy som inspirerer til engasjement fra deltagerne.
 2. Visuell fasilitering i workshop
  Vi observerer og tegner underveis i møter, workshoper og prosesser. Her blir innhold og tema forenklet og tydeliggjort for å kunne brukes videre som huskeknagger og referat.
 3. Recording / livetegning
  En god historie blir enda mer levende når den visualiseres. Vi tegner historien din live på storskjerm via iPad eller på papir, mens du forteller den! Effekten er både en wow-faktor og større sjanse for at budskapet blir husket.
 4. Kurs
  Vi holder gjerne kurs for dere som ønsker å lære teknikkene for å lage tegninger som forenkler kommunikasjon både internt og eksternt. Kurset passer for alle, og spesielt for deg som ofte leder møter og prosesser, holder presentasjoner, eller jobber med kommunikasjon og mennesker.

Ta kontakt for en uforpliktende prat, og vi finner sammen ut hva som er best for deg og deres behov.


Referanser:

Visuell fasilitering for Norsk Reiselivskonferanse:

"Jeg synes at din visualisering og kreative, lekne og veldig gode strek løftet hele fagseminaret et hakk opp (minst). Det skapte en egen dynamikk i seminaret, slik at det ikke ble statisk og velkjent, men heller noe som var positivt annerledes. Etter evalueringen å dømme var det ikke bare jeg som likte ditt bidrag, men du skåret på toppnivå blant deltagerne. Kan også legge til at du som person både er lyttende og imøtekommende, og en person jeg straks fikk tillit til. Jeg håper våre veier krysses snarlig igjen."
Lena Nøstdahl, Strategic Development Manager, NordNorsk Reiseliv AS

Kurs for Norsk Offshore-bedrift:

"Vi to i Rán Offshore ønsket å gjøre noe «utenfor boksen» en dag, og etter å ha fått tips fra Tone om at hun kunne komme på kontoret vårt og ta et kurs i Visuell fasilitering, tenkte vi at DET høres morsomt ut. Vi er begge uten tegnetalent, men har begge fått lyst til å tegne mer etter ett par timer med Tone. Hun hadde et enkelt, men effektivt opplegg som traff oss begge. Det ble mye latter og moro, og vi føler at vi har løftet tegne-nivåene våre etter kurset. Undervisningen var lagt opp på en enkel og lettfattelig måte, men med gode tips som vi tok med oss. Dette passer godt for den som skal holde foredrag og ønsker å kunne illustrere noe gjennom foredraget, eller som for vår del – som et lavterskel opplegg der vi prøvde noe helt nytt. Vi hadde det meget trivelig og kan trygt anbefale Tone og kurset hennes til andre."
Lars Bjerke Tho & Trym Gade Lintoft, Rán Offshore 

 

Kurs i Visuell fasilitering:

 • Tid: 2,5 timer
 • Antall deltagere: 2-6
 • Sted: Engasjert Byrå eller ønsket lokale
 • Pris pr deltager 2 800,- eks mva

 

Visuell fasilitering der Engasjert Byrå leverer illustrasjon og tegninger etter avtale

 • Vi starter med et uforpliktende møte hvor vi avdekker behov og ser på muligheter sammen
 • Tjenesten prises etter avtale

 

For mer informasjon og pristilbud
på kurs eller visuell fasilitering,
ta kontakt med kursholder og illustratør

Tone Engberg
+47 920 24 189
[email protected]

 

 

 

 

 

 

Vil du vite mer om Visuell fasilitering? Vi kontakter deg gjerne!