.no er det jubileum!

Skrevet av Kolbjørn Nordvik. NLP-Coach og rådgiver i Engasjert Byrå. 31.10.2017

Norid_Rosabloggere

Vi er så heldige å jobbe med Norid. De forvalter; tildeler, rydder og sikrer alt som har med to små bokstaver å gjøre – no. Tildeling av domener til alle som ønsker å ha en nettadresse og mailadresser med .no bak er Norid sitt ansvar. Og de gjør det på en måte som skaper tillit og trygghet og kvalitet.

Denne uka har Norid markert at det er 30 år siden det første gang ble opprettet et domene med .no bak. I 1987 var det de færreste som kunne forutse at ryddighet og orden på nettadresser skulle få den betydningen det har i dag. Den gangen var det internettpioneren Jon Postel som kom fram til systemet med landskoder. Snart 750 000 registrerte domenenavn og tre tiår senere, vokser fortsatt toppdomenet .no hver eneste dag.

Én av grunnene til at det er så viktig med denne typen toppdomener, er for at vi skal kunne forholde oss til logiske navn og huske adressene til de ulike aktørene som er på nettet. Det ble nødvendig når den første nettleseren ble tilgjengelig i 1991, og trafikken på internett ble en aktivitet for stadig flere utover på 90-tallet.

I forbindelse med markeringen har vi har spurt Norid noen spørsmål angående .no-domenet og tiden som har gått siden 1987.

– Hva var det første registrerte .no-domenet?

Det er ingen som lenger vet hva som var det aller første registrerte domenenavnet. Vi vet at det totale antallet var 19 i 1989, og noen av disse navnene er videreført helt frem til i dag. Domenenavnene til universitetene i Oslo, Bergen og Tromsø er blant de som har vært med i hvert fall fra 1989.

– Hva er den største utfordringen med å holde høy kvalitet og orden på et toppdomene som .no?

En av de største utfordringene er å balansere behovene til alle de forskjellige gruppene i Norge som bruker .no. For mange er det viktig at .no signaliserer norsk tilhørighet, da må vi passe på å lage reglene slik at vi tar vare på dette. I tillegg ønsker jo alle at det skal være kjapt og billig å få seg et domenenavn, så det må vi også ivareta.

– 750 000 .no domener i dag. Hva vet vi om framtiden når det kommer til registrering av nettadresser generelt og .no-domenet spesielt?

Det eneste som er helt sikkert, er at verden og de teknologiene vi bruker i dag kommer til å endre seg. Når det gjelder selve domenenavnsystemet, er det sånn at vi i dag ikke ser noen konkurrerende teknologi som kan erstatte det vi har, så vår spådom er at det vil finnes domenenavn i uoverskuelig framtid. Det norske toppdomenet er kjent som et kvalitetsdomene, og vi må fortsette å jobbe hver dag for at .no skal oppleves trygt og relevant for alle som vil skape seg en identitet på nettet.

– Noen favoritter når det kommer til de rareste domenet dere har registrert?

Registreringen av navn skjer helt automatisk, og det har den gjort i mange år. Tidligere kunne vi se de nye navnene som ble registrert, men slik er det ikke lenger. Likevel hender det at vi merker oss et og annet navn. Da det ble anledning til å registrere domenenavn som bare besto av tall, var det for eksempel noen som registrerte de 63 første desimalene i den matematiske konstanten pi, det hadde vi litt moro av.

–––––––––––––––––

Hvis du vil forstå enda mer om toppdomener – eller leker med tanken på å kjøpe ditt eget domene med .no bak, kan du lese om det på www.norid.no og se denne filmen på YouTube https://www.youtube.com/watch?v=fuunT0g5_HU&feature=youtu.be