Den vanskeligste sjefsavgjørelsen

I Adressa på lørdagene har de en spalte – Ledermøtet – der de stiller næringslivsledere noen faste spørsmål.

Om de har eget kontor eller sitter i landskap.

Om de skal være sjef resten av livet.

Om de er omgangsvenner med ansatte.

Hvor mange middager de lager i løpet av uka.

Og hva som er den vanskeligste sjefsavgjørelsen de har tatt. 

Svaret på det siste spørsmålet er en gjenganger: Når ansettelsesforhold må avsluttes, når oppsigelser og nedbemanning er nødvendig.


Det skjønner jeg godt. Vanskelig lederbeslutning, krevende kommunikasjon – utfordrende for alle involverte.

Av og til må ledere fatte denne typen beslutninger, kommunisere konsekvensene og stå i det. En av de viktigste sidene ved utfordringen er å ha en gjennomtenkt plan for å skape tydelighet og åpenhet rundt innholdet i kommunikasjonen. Kunne svare på de spørsmålene som måtte komme. Forståelse er ikke noe en leder kan forvente når budskapet er som det er.

Et arbeidsforhold sier mye om hvem vi er som menneske. Det er ofte der vi får vist hva vi kan, hva som er vår kunnskap og vårt bidrag til fellesskapet. Vi legger igjen mye av oss selv på jobben; innsatsviljen og tilliten vår. Når vårt bidrag ikke trengs lenger, er det et budskap som er vanskelig å motta. Men sånn er det med kommunikasjon. Noen må formidle budskapet – andre må ta det imot.

Jeg har mange ganger jobbet med ledere som har forberedt seg på å formidle dette budskapet til én eller flere ansatte. Og har til gode å møte en leder som har tatt lett på beslutningen og formidlingen om å avslutte et ansettelsesforhold. Det oppleves slett ikke som enkelt – og blir tatt på største alvor. Det krever trygghet på å ha fattet riktig beslutning, det krever grundige forberedelse, det fordrer gjennomføringsevne, mot og en stor porsjon respekt både for jobben og for de involverte menneskene. Derfor er det godt å lese at det også oppleves som den vanskeligste sjefsavgjørelsen til dem som blir utfordret på det.

 

 

Engasjert Byrå jobber med coaching, mentoring og lederstøtte.

Vi har også erfaring med oppfølging der ansettelsesforholdet er avsluttet. Dette er oftest på oppdrag fra bedriften de har vært ansatt i – og kan være tjenester som coaching, støtte i jobbsøkeprosesser og kobling mot relevante nettverk der det finnes nye muligheter. Spør oss gjerne om våre erfaringer på området.

Rådgivere:

Marianne Danielsen

Kolbjørn Nordvik

Linn-Kathrin Bergset

Christian Banken

Bård Bjerkaker

Gro Eide

comments powered by Disqus