Positivt språk

Innholdet og effekten av det du sier, gjør noe med dem du kommuniserer med.


Det gjør også noe med deg selv. Positive holdninger og vennlighet dukker ikke bare opp. Det er et resultat av hvordan du tenker, tolker, føler og responderer på omgivelsene. Det å møte andre mennesker, situasjoner og utfordringer med en positive holdning, krever trening og øvelse som alt annet.

Mange hevder at spontane og ”naturlige” reaksjoner er bedre enn de vi bevisst tillegger oss. Hva er det vi ønsker å oppnå for oss selv, for andre – og hvilken effekt er det vi ønsker at kommunikasjonen skal ha?

Det å trene seg på et positivt tankesett – det å anvende positiv kommunikasjon er krevende. La det være en utfordring du jobber med framfor å avfeie det som noe som ikke funker.

Gi det en sjanse – og merk effekten!

Her finner du noen gode tips som er oversatt og hentet fra artikkelen i Psychology Today http://www.psychologytoday.com/blog/resolution-not-conflict/201207/10-things-say-generate-good-feelings

 

Du kan bestemme deg for å være mer positiv

Her har du 10 eksempler på hvordan du kan starte setninger som sender ut positive signaler. Prøv dem ut på dine omgivelser – og kom gjerne opp med gode forslag i tillegg.

  1. Ja… Ja, jeg synes forslaget ditt er bra. Legger du til Ja, men… skaper det motsatt virkning. Men utligner det positive som ligger i et Ja.
  2.  Jeg er enig… Jeg er enig i at det forslaget er kjempebra.
  3. Jeg setter pris på… Jeg setter pris på ditt forslag.
  4. Takk for… Jeg vil takke deg for det gode forslaget du kommer med.
  5. Jeg elsker… Jeg elsker forslaget ditt!
  6. Det forstår jeg godt… Jeg forstår godt at du har med den siden i forslaget ditt.
  7. Jeg er glad for… Jeg er glad for at du tok hensyn til det når du kom med forslaget ditt.
  8. Så bra! Så bra! Det forslaget gjennomfører vi.
  9. Hvordan? Hva? Starter responsen din med åpne spørsmål som viser interesse og nysgjerrighet for det andre foreslår eller mener.
  10. Ikke-verbal positivitet. Positive ord får enda større effekt når de blir uttalt med et entusiastisk tonefall – og med en vennlig og imøtekommende ansiktsmimikk. Smil, latter, øyekontakt, klemmer, high-fives, fist-bumps.

Det er ingen vits i å overdrive. Ikke alle setningene du starter trenger å være positive. Det kommer selvfølgelig an på settingen. Noe annet kan oppfattes motsatt.

Et godt råd er, unngå så mange negasjoner som mulig. Men, nei, ikke, liker ikke, kritikk, sarkasme, anklager er med på å redusere effekten av det som er positivt i det språklige innholdet.

Lykket til – og ta med deg smilet ditt!

 

comments powered by Disqus